Valg av parkett

Når man skal velge seg et parkettgulv er det flere faktorer man bør tenke igjennom og ta stilling til. Det er en stort utvalg å velge i. Men først og fremst er det viktig å tenke på din stil, dine behov og hva du liker.

Stort rom – lite rom

Vanligvis er 1-stavs gulv bedre i større rom, mens 3-stavs gulv passer best i mindre rom. Husk at små rom med brede gulvbord har en tendens til å virke enda mindre. På den annen side kan det være akkurat dette du ønsker! Når det kommer til valg av farge på gulv i de ulike rommene så gjør lyse gulv rommet større og mørke gulv gjør rommet mindre. 

1-stavs bord er parkettbord som kun har ett bord i bredden.

3-stavs parkett er bord som består av 3 staver i bredden, dvs. toppsjiktet.

Stil og inntrykk

Treets karakter er viktig for gulvets generelle inntrykk. Sortering, struktur og fargevariasjoner gir gulvet et livlig fargespill og utseende. Velger man et gulv med lite spill får man et rolig og mer stilrent inntrykk. Velger man et gulv med mye spill og kvist får man et røffere gulv.

Lyst eller mørkt?

Når man skal velge mellom lyst eller mørkt gulv bør man tenke på hvor mye naturlig lys det finnes i rommet, om rommet vender mot sør eller nord og størrelse på vinduer (evt. andre lyskilder). Tenk også gjennom de andre møblene du har i rommet og hva som passer best til helheten.

Lakkert eller oljet?

Uansett om du velger et oljet eller lakkert gulv så får du et slitesterkt gulv du vil ha glede av i mange år. Et oljet gulv må behandles 1-2 ganger i året med olje. Oljen trekker inn i treet og det blir ingen hinne på det, dette gjør det enklere å behandle riper hvis uhellet skulle være ute. Ønsker du utseendet til et oljet gulv, men ikke vedlikeholdet så er et matt gulv veldig likt et oljet gulv. En annen ting å tenke på er at et matt eller oljet gulv absorberer direkte sollys, mens et lakkert gulv reflekterer lyset.