Vask og vedlikehold

Vask og vedlikehold

Normalt vedlikehold

Den mest vesentlige faktoren for tilsmussing og slitasje av et tregulv er skitt som kommer utenfra, som sand, vann og salt. Bruk derfor, i nødvendig utstrekning, matter ved inngangspartiet:

  • Gummimatte utenfor inngangsdøren
  • En matte av kokos el. i inngangspartiet

Vi anbefaler å sette filtputer under møbler slik at gulvet ikke ripes eller skades. Kontorstoler skal ha bløte gummihjul hvis det ikke brukes underlagsplater. Søles det f.eks. vann, mat ogdrikkevarer eller annet fjernes dette omgående. Når sølet er fjernet, ettertørkes gulvet med en godt oppvridd klut.

Rengjøring / regelmessig pleie

Den regelmessige rengjøringen av et lakket/oljet gulv er støvsuging. Husk at børstene på munnstykket skal være nede. Det oljede gulvet kan også tørkes over.

Gulvvask

Når gulvet begynner å bli skittent, vaskes det forsiktig med en godt oppvridd klut. Bruk bare rent vann eller et rengjøringsmiddel beregnet på lakket/oljede gulv (følg produsentens anvisninger). Gulvet bør utsettes for så lite vann som mulig.

Fjerning av flekker

Flekker kan fjernes med rengjøringsmiddel beregnet for lakket/oljet gulv (følg produsentens anvisninger). Flekker som har gått ned i overflaten kan fjernes ved å pusse over flekken med et veldig fint sandpapir. Etterpå må du lakke/olje over flekken.

Årlig vedlikehold av oljet gulv

Det er viktig å pleie gulvets oljede overflate regelmessig. På steder med stor slitasje påføres vedlikeholdsolje ofte med spray eller fra dunk. Oljen danner en beskyttende hinne på gulvet. Denne regelmessige pleien er viktig for at gulvet skal beholde sin flotte overflate. Et vedlikeholdsstrøk påføres ved behov, avhengig av bruk og slitasje, forslagsvis 1 gang i året i private hjem og 3-5 ganger i året i bruksområder som kontor osv. etter behov. Er det ikke foretatt regelmessig pleie og vedlikehold, og gulvet er blitt slitt og misfarget må gulvet slipes, og ny oljebehandling må foretas.

Reparasjoner/mindre riper 

Gulvet behandles med vedlikeholdslakk/-olje i samme farge som gulvet ble levert i. Oljen må deretter tørkes av med en tørr klut som ikke loer. Dette vil ikke fjerne ripen, men den vil være beskyttet med et lag lakk/olje og vil ikke være så synlig.

Større riper og skader

Gulvet slipes forsiktig med sandpapir korn 180 eller 240 og støvsuges grundig. Deretter påføres 1-2 tynne lag med vedlikeholds lakk/- olje i samme farge som gulvet er levert i. Husk at lakken/oljen må herde mellom hver påføring.

Pass på det nye gulvet

Det er meget viktig at du setter deg inn i forebyggende pleie av tregulv. Hvis uhellet er ute og gulvet får en skade eller overflaten blir slitt, benyttes ovennevnte fremgangsmåter.

Viktig - Olje

Husk at all olje er selvantennelig, så brukte kluter, polersvamper/-skive, slipestøv mm. skal, pga. fare for selvantennelse, senkes i vann eller oppbevares i lufttett metallbeholder etter bruk.